YK-raportti

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS – A REVIEW ON CULTURE, PRODUCTION AND USE OF SPIRULINA AS FOOD FOR HUMANS AND FEEDS FOR DOMESTIC ANIMALS AND FISH

Tein tällaisen lyhennelmän raportista ja suomensin siitä mielestäni tärkeimmät osat.

Koko alkuperäisen raportin voit lukea osoitteesta:

Click to access a-i0424e.pdf

 

Kiinassa tuotanto nousi 19 tuhannesta tonnista 42 tuhanteen tonniin vuodesta 2003 vuoteen 2004.

Seurattaessa in-situ (paikan päällä) fotosynteesin aktiivisuutta ulkoviljelmissä täydessä auringonvalossa tai vastaavasti kun viljelmiä varjostettiin, niin huomattiin että viljelmien varjostaminen lisää fotosynteesin tehokkuutta.

Myös huomattiin, että leväviljelmien varjostaminen lisäsi biomassaa. (Kommentti: levää on siis järkevää kasvattaa myös talvella Suomessa, auringonvalon lisäksi muutama LED valo niin homma toimii.)

Eläinplanktonin kehittyminen viljelmässä estettiin lisäämällä ammoniakkia. Kokemus osoittaa, että kontaminaatiota aiheuttavat organismit eivät tuota vaikeuksia, niin kauan kuin voidaan ylläpitää hyvä levän kasvu.

 

Ensimmäinen onnistunut spirulinan viljely, missä käytettiin käsittelemätöntä merivettä, tehtiin laboratoriossa Italiassa 1984. Tätä menetelmää on menestykseekkäästi käytetty spirulinan ulkoviljelyssä.

 

 

.. ravinteiden hinta on iso osa spirulina tuotannon kustannuksia, erityisesti hiilen (hiilidioksidi) osalta joka vastaa 15-25 prosenttia koko kustannuksista.

 

1981 YK dokumentoi mahdollisuuden käyttää spirulinaa korvaamaan teollisia lannotteita peltokasveille ja miten sillä voidaan parantaa huonoksi menneitä viljelysmaita.

.. levä kaavitaan ja myydään riisinviljelijöille. Spirulina on luonnollinen typenlähde ja maksaa vain n. kolmasosan teollisten lannotteiden hinnasta: spirulinan on todettu lisäävän riisintuotantoa keskimäärin 22%.

Toinen tulos (missä käytettiin spirulinaa ja typensitojabakteereja) antoi 522% lisäyksen hedelmien määrässä ja 977% lisäyksen sadon määrässä verrattuna kontrolliryhmään.

 

Spirulinalla on ainutlaatuinen ominaisuus, sillä se neutralisoi tai kelatoi myrkyllisiä mineraaleja. Tällaista ominaisuutta ei ole löydetty mistään muusta mikrolevästä.

Spirulinaa voidaan käyttää esim. puhdistamaan arsenikkia vedestä ja ruoasta. Sitä voidaan myös käyttää raskasmetallien neutralisointiin vedestä, ruoasta ja ympäristöstä.

 

Lopuksi, olisi hyödyllistä olla jonkinlainen internet-pohjainen resurssi, jonka avulla voitaisiin koota yhteen tieteellistä tietoa ja tilastoja yleiseen käyttöön.

On olemassa monia spirulina-aiheisia sivustoja, mutta niistä kaikista puuttuu itsenäinen tieteellinen uskottavuus.

Kommentti: raportin loppu tiivistää juuri sen, mitä me olemme luomassa tämän sivuston kautta.

Myöhemmin sivustoa tullaan myös kääntämään englanniksi, jotta levänkasvatus voi edistyä globaalisti avoimen innovaation ja tutkimustyön ansiosta.

Täältä löydät muutaman keräämäni PDF-tiedoston Spirulinasta:

https://drive.google.com/drive/folders/1-04tG11YbPbRlIihWXcHiSs8LA59E5oJ?usp=sharing