Spirulina puhdistaa ilmansaasteita kodissasi

dav

(Kuvassa Spirulina-akvaario jonka ilmastus on pysäytetty jolloin tämä (myrkytön) sinilevä eli bakteeri alkaa muodostamaan ”leväkukintoja” eli isoja lauttoja veden pinnalle kellumalla kaasurakkuloidensa avulla. Spirulina voi myös vajota pohjalle staasiin eli lepotilaan jos olosuhteet ovat huonot.)

Valitettavasti meillä ei ole rahaa ostaa yliopistolta palveluja, joilla voitaisiin mitata erityisesti kaikkein pienimpien hiukkasten poistumista huoneilmasta Spirulina-akvaarion avulla.

Akvaario on hygieninen, sillä se kasvaa parhaiten n. pH 10. pH kannattaa kuitenkin pitää yli 10.5 tai jopa 11. sillä kun levä toimii ilmanpuhdistimena: sen tarkoituksena ei ole pääasiallisesti lisääntyä. Vaikka korkeampi pH siis hidastaa kasvua, se on ilmanpuhdistimessa tarkoituksenmukaista.

Lisäksi Spirulina sietää hyvin korkeita pitoisuuksia suolaa. Suola itsessään on desinfioiva aine, jolloin muut mikrobit eivät pääse lisääntymään akvaariossa. Älä kuitenkaan käytä ns. pöytäsuolaa, johon on lisätty mm. jodia vaan käytä aitoa suolaa missä ei ole lisäaineita.

Olen alkanut viimein kirjoittaa ensimmäistä suomalaista opusta Spirulinasta jossa on myös osio tarkemmin sen kasvatuksesta, jonka julkaisen sitten täällä kun sen joskus saan valmiiksi. Tällä hetkellä olen virallisesti hermolomalla.

Lopulta levän kasvattaminen on helpompaa kuin heinänteko: lisäät vain tasaisin ajoin ravinnetta ja poistat ylimääräistä levää, ettei se lisäänny liikaa.

Spirulinan sisältämän vesiliukoisen yhteyttämispigmentin fykosyaniinin on todettu tuhoavan myös ns. sairaalabakteereita, joten se oletettavasti myös tuhoaa tai ainakin sitoo nesteeseen mm. homeitiöitä. Osaksi uuden sukupolven sairaaloita, koulurakennuksia jne. tulisi siis asentaa osaksi ilmanvaihtoa leväreaktoreita.

”Purified C-phycocyanin from Spirulina platensis (Nordstedt) Geitler: a novel and potent agent against drug resistant bacteria”

https://link.springer.com/article/10.1007/s11274-010-0516-2

Spirulina-akvaariosta saattaisi olla apua kroonisesta homemyrkytyksestä kärsiville, joille tulee oireita myös esim. kasvien mullastakin vaikka asuntoakin on vaihdettu. Vaikka kasvitkin sinänsä (hitaasti) puhdistavat ilmaa sisätiloissa, niin mikrolevä tuottaa happea eli yhteyttää, huomattavasti tehokkaammin.

Tällöin voidaan ulkoa otettavaa korvausilmaa vähentää, kun hiilidioksidi poistuu ja happi lisääntyy mikrolevän ansiosta, jolloin saavutetaan win-win tilanne kun voidaan myös säästää lämpöä talvisin.

Kuitenkin ihan näin maalaisjärjellä voidaan sanoa, että vaikka pelkän veden läpi pumpattaisiin ilmaa akvaarion ilmastuspumpulla: voidaan tehokkaasti vähentää mm. pölyä huoneilmassa. Kun saamme rahoitushakemuksemme valmiiksi ja rahaa asiantuntijapalveluihin, voidaan tarkemmin kertoa kuinka hyvin leväakvaario puhdistaa ilmasta kaikkein pienempiä ja kaikkein vaarallisimpia pienhiukkasia.

Huoneilma on myrkyllisempää kuin ulkona, koska mm. muoviset lattiamatot, kalusteet, maalipinnat jne. yleensäkin kaikki synteettiset asiat vapauttavat myrkyllisiä yhdisteitä ilmaan.

Myös ruoanlaitto esim. teflonpannu vapauttaa fluori-yhdisteitä ja yleensäkin kaikenlainen ruoan/rasvan käristäminen huonontaa ilmanlaatua kodissa.

Undulaatin omistajat tietävät, että teflonpannua ei saa käyttää kotona laisinkaan, sillä tuo lintulaji on erityisen herkkä kaasuille ja sitä on käytetty kaivoksissa indikaattorina, koska tulee ihmisten mennä ulos. Eli kun undulaatti on kuollut häkissään, niin tällöin on pitänyt lähteä kaivoksesta pikaisesti ihmisten ulos. Undulaatti voi kuolla kun kokkaa telfonpannulla ja suosittelen hankkimaan keraamisen paistinpannun, josta ei vapaudu vaarallisia fluori-yhdisteitä ihan jokaiseen talouteen oman terveydenkin näkökulmasta.

Spirulinan integrointi maatalouteen on haastavaa vain siinäkin mielessä, että olen n. 3 vuotta soittanut läpi jokaisen Suomen tahon: yliopistoja, HAMK, Sitra jne. jotka edes etäisesti liittyvät kiertotalouteen, hiilineutraaliuuteen jne.

Tulokset ovat olleet masentavia ja monikaan taho ei oikein tunnu edes ymmärtävän, mitä mikrolevät yleensäkään tarkoittaa, saatika tunne Spirulinaa. On kummallista, että olemme yhä vuonna 2019 Suomessa ainoa taho, joka on jotain yleensäkään julkaissut Spirulinasta ja sen kasvatuskokeista Suomessa.

Spirulina on valittu seka NASA että euroopan avaruusjärjestön puolesta yhdeksi tärkeimmistä organismeista ns. deep space missioneille.

Rahaa on palanut tuhottomasti näihin virastopuheluihin. Kuitenkin tätä voidaan pitää eräänlaisenä esiselvityksenä, jonka tuloksena voidaan todeta, että valtion puheet kiertotaloudesta ja hiilineutraaliudesta ovat pääosin juurikin sitä itseään: ns. ”feel good” puheita että saadaan paperille hienolta kuulostavia sanoja, joita voidaan sitten eliittipiireissä ja mediassa toistella, kuin mantroja joista ihmiset sitten saavat mielihyvää ja syntyy vaikutelma ihmisille, että jotain asioille oltaisiin sitten myös tekemässä.

Kuitenkin, käytännön toimet ovat jääneet lähes 0 tasolle.

Eräskin kerta huomasin, että oli mennyt n. 100 euroa puhelinlaskuun viikossa. Virastonumeroihin ei päde ns. puhepaketit.

n. 4 vuoden aikana on rahaa mennyt n. 7 tonnia moniin eri asioihin ja veikkaisin että ainakin tonni tai pari, mennyt vain näille byrokraateille puheluihin. Yleisin vastaus on, että on kiire ja lähetä sähköpostia ja niin teen ja kirjoitan henkilökohtaisen viestin juuri tuolle byrokraatille, mutta kukaan ei sitten vain vastaa takaisin vaikka työnsä puolesta: heidän pitäisi suorastaan hyppiä riemusta. Tuntuu siis, että byrokraatit ovat kuin mykkiä kiviä jotka vain ovat olemassa ikäänkuin osana jotain ”feel good” puheiden kulissia hienoine titteleineen.

Sähköpostiini oli lopulta kertynyt n. 1500 byrokraattia Suomesta, joten otos on kattava.

Jokatapauksessa, nyt olen viimein saanut ruokaviraston ”kiristeltyä” keskusteluun ja virkailija sanoi, että hän ei tiedä asiasta ja kollega soittaa ja niin sitten tapahtui, mutta sitten tämä kollega sanoi, että hänkään ei tiedä ja toinen kollega pitää nyt saada kuvioihin joten odottelemme vastausta nyt tältä kolmannelta kollegalta. Jos he eivät kohtuullisessa ajassa halua tehdä yhteistyötä, aloitetaan lehmäkoetilalla Spirulina/kompostitestit sitten omin päin, josta sitten voi seurata kaikenlaista ongelmaa myös byrokratian osalta.

Kun muistellaan kuinka noloon asemaan viranomaisten joutuivat sirkkojen kanssa, kun niitä sitten myytin ”koristeeksi” niin olisi hyvä, jos nyt tällä kertaa lainsäädäntö ei laahaa perässä ja viranomaisia suorastaan pitää ”kiristellä” tekemään työnsä.

Elintarvike, lannoite ja rehulainsäädäntö ovat monimutkaisia mutta aivan aluksi ja nyt heti, voimme myydä ”avaimet käteen” Spirulina akvaarioita ilmanpuhdistimen mielessä johon ei liity muuta lainsäädäntöä kuin sähköt.

Akvaarion sähköt toteutetaan pienjännitteellä ja virtalähteenä toimii valmiiksi koteloitu pöytätietokoneen virtalähde, joten tällaisia sähkötöitä saa Suomen lain mukaan tehdä ketä tahansa. Minulla itselläni on elektroniikka ollut harrastuksena lapsesta asti ja toinen perustajajäsen on sähköinsinööri, joten voimme myydä CE merkittyjä akvaarioita.

Minä en suosittele, että kasvatat Spirulinaa itsellesi ruoaksi (vain sen takia, että siinä käytetään NASA synteettistä kemikaalilannoitetta) ja koska aiomme uudistaa koko alaa: ei ainoastaan ekologisempaan suuntaan, mutta myös mikrobiologisen ja kemiallisen turvallisuuden mielessä. Suurin osa Spirulinasta kasvatetaan PVC muovissa (kloori-yhdistemuovi) eikä ole lainkaan tutkittu, paljonko mikromuovia Suomessakin myytävä Spirulina sisältää. Ruokavirastosta sanottiin, että he eivät asiaa halua edes tutkia joten pitää tällainenkin tutkimus sitten sisällyttää rahoitushakemukseemme Leaderilta. Siten en myöskään suosittele syömään Spirulinaa, jonka valmistaja ei kasvata sitä betonialtaissa vaikka se olisi kuinka ”luomua” niin luomuspirulinaa myös kasvatetaa muovialtaissa.

Voit lukaista (epävalmiin) Leader-rahoitushakemuksemme täältä, josta myös selviää pääpiirteittäin mitä aiomme seuraavaksi tehdä n. 2-3 aikana:

https://spirulinasuomi.wordpress.com/leader-rahoitushakemus-2020/

Emme varsinaisesti ota akvaariotilauksia vastaan, mutta voit ennakkotilata akvaarion ottamalla yhteyttä: lentonen.henri@gmail.com

Mitään maksua ei tarvitse suorittaa, mutta säästämme sähköpostiosoitteesi ja otamme yhteyttä, kun voimme aloittaa toimitukset. Vielä pitää pohtia mm. automaatiota jota akvaarioon mahdollisesti tulisi mutta levän kasvattaminen ei ole vaikeaa manuaalisestikaan.

Jos haluat tilata elävää Spirulinaa omiin testeihin ja NASA kehittämää lannoitetta: sitä voimme myydä pieniä määriä ja toivomme, että jakaisit testituloksiasi myös muiden kanssa. Kun ihmiset innostuvat kasvattamaan ja testaamaan Spirulinaa, voidaan aiheelle perustaa nettifoorumi jonka kautta voimme jakaa kokemuksia ja löydöksiä.

Uusien tutkimusten mukaan, Suomessa kuolee ilmansaasteisiin enemmän ihmisiä, kuin mitä tupakointi aiheuttaa. Ongelma on siis vakava sillä vaikka Suomessa saasteita syntyy verrattain vähän, niin lopulta ne kulkeutuvat myös tänne mm. Kiinasta koska planeetan ilmakehä ei kunnioita valtioiden rajoja.

Tällainen ”maahanmuutto” on paljon isompi akuutti huolenaihe, kuin ulkomailta mm. sotaa pakoon muuttavat ihmiset.

Ongelma on osaksi myös omaa syytämme:  kaikenlainen elektroniikka valmistetaan mm. Kiinassa ja tuodaan sitten tänne Suomeen. Älykännykkä tai tietokone millä tätä luet, on juuri ehkä vaatinut taas yhden ihmishengen tai aiheuttanut vakavan sairauden: ehkä juuri täällä Suomessa. Yhden kännykän valmistamisesta syntyy lisäksi lähes sata kiloa jätettä ja romua.

Omaan kotiin kannattaa hommata leväakvaario, sillä se myös tuottaa happea. Pieni lisähappi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kohentaa mm. immuunivastetta. Happihoidon on myös väitetty parantavat monia sairauksia.

Kadunvarsien (katupöly) yrityksien kannattaa myös akvaario hommata ja varsinkin kuntosalit hyötyisivät siitä, että ilmassa vähenee hiilidioksidi ja voidaan tuottaa pieni määrä lisähappea.

Kokosin tähän muutamia uutisointeja Suomesta koskien ilmansaasteita. Ongelma on vakava ja siihen ratkaisuksi käy Spirulina. Ihmiskunnalla on ollut tehtaita, jotka ovat sukupolven ajan pukanneet myrkkyjä ilmaan ja veteen: nyt pitää tehdä tehtaita, jotka puhdistavat vettä ja ilmaa.

Meidän vanhempien sukupolvi ilmeisesti haluaa vain tehdä ns. feel good puheita ja hiipiä ongelmia pakoon haudan rauhaan: jättäen meille kuolevan ja myrkyllisen ekosysteemin. Meidän nuorten pitää nyt kantaa myös vanhempiemme virheet ja yrittää saada asioihin muutos, sillä tiedemaailma alkaa olemaan aikalailla konsensuksessa siitä globaalisti: että jos tämän sukupolven aikana ja jopa muutamien kymmenien vuosien sisällä: asiat muutu radikaalisti, niin ihmiskunnasta tulee kuolemaan suuri osa tai pahimmassa tapauksessa, kaikki.

”Altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille aiheuttaa kehittyneissä maissa eniten vakavia terveyshaittoja – enemmän kuin kaikki muut ympäristötekijät yhteensä.”

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet

”Tutkimus: Ilmansaasteet tappavat enemmän ihmisiä kuin tupakointi, Suomessa saasteisiin kuolee 4 000 ihmistä vuodessa Eurooppalaisten elämä lyhenee keskimäärin kaksi vuotta pienhiukkasten takia.”

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006032775.html

”Tutkijat ovat havainneet ilmansaasteiden olevan yhteydessä muun muassa korkeampaan rikollisuuteen sekä ihmisten heikentyneeseen harkintakykyyn ja mielenterveysongelmiin.”

https://www.is.fi/tiede/art-2000006357612.html?ref=rss

”Ilmansaasteet heikentävät ”valtavasti” älykkyyttä, kertoo tutkimus – Vaikutus vastaa yhden kouluvuoden menetystä”

https://tekniikanmaailma.fi/ilmansaasteet-heikentavat-valtavasti-alykkyytta-kertoo-tutkimus-vaikutus-vastaa-yhden-kouluvuoden-menetysta/

”Tutkimus: Ilmansaasteet heikentävät nuorten koulumenestystä Jos tenttipäivänä altistuu pahasti pienhiukkasille, tulos saattaa kärsiä, havaittiin tutkimuksessa.”

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006314637.html

”Intian pääkaupungin Delhin ilman­laatu romahti, koulut suljettiin ja kaikki rakentaminen keskeytettiin – hallinto­johtajan mukaan kaupunki on kuin ”kaasu­kammio””

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006293486.html

”Yli 100 000 pikkulasta vuodessa kuolee ilmansaasteisiin Intiassa”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006132293.html

”Tutkimus: Autojen päästöt aiheuttavat joka päivä astman 11 000 lapselle Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu liikenteen päästöistä.”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006067365.html

”Joka kahdeksas kuolema johtuu ilmansaasteista WHO:n mukaan erityisen vaarallista on altistuminen sisäilman saasteille, jotka useimmiten syntyvät hiili- ja puulämmityksestä sekä ruoanlaitosta.”

https://yle.fi/uutiset/3-7176890

”Luonnontutkijat ovat tuskastuneita, sillä vaikka ilmastonmuutoksen uhka on tunnettu jo vuosikymmeniä, olennaisia muutoksia sen pysäyttämiseksi ei ole tehty.”

https://yle.fi/uutiset/3-11054742

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s